Галерея

Божественна літургія у неділю 3 грудня

3 грудня, у двадцять шосту Неділю після П’ятидесятниці, Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель собору протоієрей Михаїл Терещенко. За Літургією посилено помолились про Україну, її народ, владу та військо, щоб Господь дав Свій мир нашій землі та милість знедоленим. Перед літургією було відслужено акафіст Іверській іконі Божої Матері.
В своїй проповіді, отець Михаїл пояснив притчу Господа про нерозумного багатія і розповів про те, як бути щасливим і у достатку, і в бідності.

Притча про нерозумного багатія

Ісус Христос учив: “Глядіть,остерігайтесь користолюбства (тобто бережіться любові до багатства, пристрасті до збагачення), бо життя людини не залежить від багатства її маєтку”.
А щоб люди краще зрозуміли це, Господь розповів притчу про нерозумного багача.
В одного багатого чоловіка добре вродила нива. І він став міркувати про себе: “Що мені робити? Немає куди мені зібрати плодів моїх”. І, вирішивши, сказав: “Ось що зроблю: зруйную житниці мої та збудую більші, і зберу туди хліб мій і все добро моє. І скажу душі моїй: “Душе, багато маєш добра, що лежить у тебе на багато років: спочивай, їж, пий, веселись!”
Але Бог сказав йому: “Нерозумний! Цієї ночі душу твою візьмуть у тебе (тобто ти помреш); кому ж дістанеться те, що ти наготував?”
Закінчивши цю притчу, Господь сказав: “Так буває з тим, хто збирає скарби для себе, а не в Бога багатіє”.
Тобто те саме спіткає кожну людину, яка збирає багатство тільки для себе, для своїх вигод і власного задоволення, а не для Бога, тобто не для добрих, угодних Богу справ – не допомагає ближнім і не полегшує їхніх страждань. Прийде смерть до людини, і земне багатство її не принесе душі її на тім світі, в майбутньому житті, ніякої користі.
“Тому кажу вам, – сказав Спаситель, не піклуйтеся (занадто) про душу вашу, що вам їсти, ні про тіло ваше – у що вдягнетеся. Душа більша за їжу, а тіло – за одяг… Ваш же Отець знає, чого потребуєте. Краще шукайте Царства Божого, а те все додасться вам”, тобто передусім турбуйтесь про спасіння душі вашої виконанням заповідей Божих, – будьте милосердними до ближніх, робіть душу свою праведною, гідною бути у Царстві Божому. Все ж інше, що потрібно для тіла вашого, для життя земного, Господь пошле вам.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *