Галерея

Божественна літургія у неділю 27 листопада

27 листопада, у двадцять четверту Неділю після П’ятдесятниці  Божественну літургію у соборі Різдва Богородиці звершив отець Іоанн Моніка. Протоієрей Михаїл Терещенко очолив Божественну літургію у Свято-Димитріївській церкві с.Кіпті.

За богослужінням було піднесено особливі прохання і молитви за припинення війни та багатостражденний український народ.

В Євангельському читанні сьогодні чули притчу Іісуса Христа про доброго самаритянина.

Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року. Він починається 28 листопада за новим стилем і закінчується 7 січня.

Різдвяний піст припадає на зимовий час. Він призначений для освячення четвертої пори року таємничим оновленням духовної єдності з Богом і підготовкою до святкування Різдва Христового.

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, який явився в світ, і щоб окрім звичайних дарів і жертв принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

ПРИТЧА ПРО МИЛОСЕРДНОГО САМАРЯНИНА

Один єврей,законник,бажаючи виправдати себе (бо євреї вважали “ближніми своїми” тільки євреїв, а решту людей зневажали), запитав Ісуса Христа: “А хто ж мій ближній?”
Щоб навчити людей вважати своїм ближнім усяку іншу людину, хто б це не був, з якого б народу не походив і якої б віри не був, а також щоб ми мали співстраждання і милосердя до всіх людей, подаючи їм посильну допомогу в їхній біді й нещасті, Ісус Христос відповів йому притчею.
Один чоловік ішов з Єрусалима до Єрихона і потрапив до рук розбійників, які забрали в нього одяг, побили його і пішли, залишивши його ледь живим.
Випадково тією дорогою ішов єврейський священик. Він подивився на нещасного і пройшов мимо.
Так само і левит (єврейський духовний служитель) був на тім місці; підійшов, поглянув і пішов далі.
Потім тією ж дорогою їхав самарянин (євреї зневажали самарян настільки, що не сідали разом за стіл, навіть намагалися не розмовляти з ними). Самарянин, побачивши побитого єврея, зглянувся над ним. Він підійшов до нього, перев`язав йому рани, полив їх оливою й вином. Потім посадив його на свого осла, привіз у готель і там піклувався про нього. А на другий день, від`їжджаючи, він дав господарю готелю два динарії (динарій – римська срібна монета) і сказав: “Подбай про нього і, якщо витратиш більше цього, то я, коли повернусь, віддам тобі”.
Після цього Ісус Христос запитав законника: “Як ти думаєш, хто з цих трьох був ближнім для людини, яка потрапила до рук розбійників?”
Законник відповів: “Той, який змилосердився над ним (тобто самарянин)”.
Тоді Ісус Христос сказав йому: “Іди і ти роби так само”.

(Див.: Лк 10, 29–37).

Притча про милосердного самарянина, крім прямого і ясного змісту – про любов до всякого ближнього, має ще, як вчать святі отці, інший, непрямий, глибокий і таємничий зміст.
Людина, яка йде з Єрусалима в Єрихон, є ніхто інший, як наш праотець Адам, а в його особі і все людство. Не встоявши у добрі, позбувшись райського блаженства, Адам і Єва мусили покинути “Єрусалим небесний” (рай) і відійти на землю, де їх одразу ж спіткали скорботи й усілякі біди. Розбійники – це сили бісівські, які позаздрили невинному стану людини і штовхнули її на путь гріха, позбавивши наших праотців вірності заповіді Божій (райського життя). Рани – це виразки гріховні, що ослаблюють нас. Священик і левит – це закон, даний нам через Мойсея, і священство в особі Аарона, які самі по собі не могли спасти людини. Під милосердним самарянином слід розуміти Самого Ісуса Христа, Який для зцілення наших немочей, у вигляді олії і вина, дав нам Новозавітний Закон і благодать. Готель – Церква Божа, де є все необхідне для нашого лікування, а господар готелю – пастирі і вчителі Церкви, яким Господь доручив турботу про паству. Ранковий вихід самарянина – це з`явлення Ісуса Христа після воскресіння, а також і Його вознесіння, а два динарії, дані господарю готелю, – це Божественне Одкровення, яке зберігається через Писання і Святе Передання. Нарешті, обіцянка самарянина на зворотному шляху завітати знову в готель для остаточного розрахунку – це вказівка на друге пришестя Ісуса Христа на землю, коли Він “віддасть кожному за ділами його”
(Мф 16, 27).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *