Галерея

Страсна седмиця: Великий Четвер

29 квітня, ввечері, в соборі Різдва Богородиці було прочитано Послідування Святих Спасительних Страстей, яке очолив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко.

Четвер – ключовий день Страсної седмиці, останній перед арештом Спасителя. Події в Храмі і проповіді останнього тижня похитнули віру не тільки тих, хто оточував Його, а й деяких учнів, котрі чекали від Спасителя, що Той виступить як революціонер і земний правитель. Серед таких був і Юда, що зважився на зраду… У четвер Страсної седмиці Церква згадує Таємну Вечерю – останню трапезу Господа Ісуса Христа з апостолами напередодні Його страждань. Саме тоді Спаситель встановив Таїнство Святого Причастя.

16 квітня, ввечері, в соборі Різдва Богородиці було прочитано Послідування Святих Спасительних Страстей, яке очолив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко.

Увечері Ісус зібрав найближчих учнів на вечерю з нагоди прийдешньої в суботу іудейської Пасхи. На ньому Він особисто встановив найважливіше Таїнство Церкви, що зберігається нею досі – Євхаристію (Причастя). Давши учням вино і розламавши для них хліб, Спаситель говорить: «Приимите, ядите, это Тело Мое за вас предаваемое, и Кровь Моя, за вас изливаемая» (див. Мф. 26: 26-28). Тоді ж Спаситель побіжно називає Свого зрадника і передрікає Свої страждання і смерть.

Після Таємної Вечері Христос, показуючи Своє смирення, омив ноги учням, що також знайшло відображення в богослужбовій практиці Церкви. Чин омивання ніг проводиться архієреєм після Літургії. Він, у образ Христа, омиває ноги дванадцяти священнослужителям.

Тема Таємної Вечері в богослужінні Великого Четверга з’єднується з темою Страстей Христових. Проте, Великий Четвер вважається днем ​​святковим, богослужіння звершується в зелених шатах (а не темно-фіолетових, як прийнято в період Великого посту), а за деякими статутами навіть послаблюється піст і на трапезі дозволяється вино і єлей.

Одна з головних тем богослужіння Великого Четверга – падіння Іуди. Після Таємної вечері Ісус молиться в Гефсиманському саду в передмісті Єрусалима. Саме там Його застає Іуда з людьми первосвященика Каяфи. Заарештувавши Ісуса, вони приводять його в синедріон, на суд вищої іудейської ради.
Судді не можуть знайти необхідних за законом свідчень проти Христа, однак, після недовгої наради, передають Його в руки римських властей, вимагаючи страти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *