Галерея

9 серпня – пам’ять великомученика і цілителя Пантелеімона

9 серпня — Свята Православна Церква вшановує пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеімона. Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко. Перед літургією, було звершено акафіст святому. За Літургією посилено помолились про Україну, її народ, владу та військо, щоб Господь дав Свій мир нашій землі та милість знедоленим.

З найдавніших часів святий Пантелеймон вважається покровителем лікарів. Молитви недужих, з вірою звернені до нього, приносять полегшення, зцілюють від фізичних і духовних недуг.

Св. Пантелеімон прийняв мученицьку смерть. Його тіло стругали залізними кігтями, ребра обпалювали свічками, що горять, кидали в розпечене олово, колесували і, в кінці кінців, обезголовили. Свою смерть він зустрів радісно, ​​співаючи псалми.

Цілитель Пантелеймон зображений на іконах з невеликою скринькою в лівій руці і тоненькою лжицею (ложечкою) в правій. У скриньці цілюще зілля. Він знає, яке з них – кому.

Свята глава великомученика Пантелеймона досі зберігається в руському Пантелеімонівському монастирі на Афоні. Частинки мощів святого знаходяться у багатьох храмах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *