Галерея

9 червня – пам’ять чудотворця з Полтавщини — праведного Іоанна Руського

9 червня, свята православна церква згадує свято Іоанна Руського. В день вшанування пам’яті святителя, молитовно відзначив День Ангела, ієрей Іоанн Моніка. Після завершення літургії настоятель собору протоієрей Михаїл Терещенко від імені духовенства та приходу привітав отця Іоанна з Днем Ангела!

Воїн Христовий народився близько 1690 року на землях нашої батьківщини. В юному віці він був покликаний на службу в армію і брав участь у війні з татарами. У 1711 році під час військового походу святого Іоанна взяли в полон мусульмани і продали у рабство одному офіцеру із Каппадокії.

У ті часи полонених християн турки всіляко намагалися навернути в іслам. Праведник мужньо терпів знущання і побої від хазяїна, лишаючись вірним Христу: «Я родився християнином, християнином і помру» – казав він.

Блаженний Іоанн, подібно праведному Іову ходив босоніж і зимою, і літом, в стайні спав на стозі сіна, але при цьому продовжував благочестиве життя, проводив усі ночі на колінах у молитві. Подвижник потай ходив на вершину гори у церкву святого Георгія, де причащався Святих Христових Таїн.

Одного разу, коли пан вирушив у тривалу подорож, родичі дуже журилися, що він не бере участі в сімейній вечері. Тоді святий Іоанн попросив панянку дати йому тарілку зі стравою, яку він обіцяв відправити хазяїну. Всі насміхалися над праведником, а він пішов молитися. Як же здивувалися іновірці, коли через три місяці пан привіз із собою ту саму домашню посудину. Лише блаженний не здивувався, адже він вірив, що немає нічого неможливого для Господа.

Після довгих років подвижництва проведених в пості, молитві і принижені у 1730 році угодник Божий спочив. Через 3 роки місцевий священник, котрий причащав Іоанна, побачив уві сні святого, котрий повідомив, що його тіло, благодаттю Господа, лишилося нетлінним. Мощі праведника були перенесені в Свято–Георгіївський храм. З того часу від святині відбувалося безліч чудес не лише для християн, а і для іновірних.

Тривалий час відносини між греками і турками були напруженими. Тому місцеві християни у 1924 році забрали святі останки праведного Іоанна на о. Евбея, де вони перебувають і донині. Щоденно до святих мощей стікають сотні православних, особливо святий допомагає дітям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *