Галерея

Божественна літургія у неділю 18 грудня. Преподобного Сави Освященного

18 грудня, у двадцять сьому Неділю після П’ятдесятниці Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель собору протоієрей Михаїл Терещенко. Також цього дня Свята Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Сави Освященного.

Під час проповіді отець Михаїл пояснив, чому навчає нас євангельська притча про десятьох прокажених.

За богослужінням було піднесено особливі прохання і молитви за припинення війни та багатостражденний український народ.

ЗЦІЛЕННЯ ДЕСЯТЬОХ ПРОКАЖЕНИХ

При вході в одне поселення Ісуса Христа зустріли десять прокажених людей. Дев`ять із них були юдеї, а один самарянин. Спільне горе об`єднало їх. Прокаженим заборонялося підходити до інших людей, тому що хвороба їхня була заразною. Тому, зупинившись віддалік, вони голосно кричали: “Ісусе Наставнику, помилуй нас”.

Ісус Христос сказав їм: “Підіть, покажіться священикам”.

Священики ж оглядали тих, які видужували від прокази, і давали свідоцтва на право проживання у містах і поселеннях.

Прокажені пішли до священиків; і, коли йшли, по дорозі очистилися від прокази, тобто зцілилися, стали здоровими. Один з них, бачачи, що він зцілений, повернувся до Ісуса Христа, голосно славлячи Бога, і, впавши до ніг Христа, дякував Йому. І це був самарянин. Юдеї ж залишилися невдячними.

Тоді Ісус Христос сказав: “Чи не десять очистилися? Де ж дев`ять? Чому вони не повернулися віддати славу Богові, тільки іноплеменник цей?”

Потім, повернувшись до вдячного самарянина, сказав: “Встань, іди; віра твоя спасла тебе”.

З цього видно, що ми завжди повинні дякувати Богу за всі Його ласки, які Він нам посилає.

Преподобний Сава Освященний

Преподобний Сава Освященний народився в V столітті, в Каппадокії у благочестивій християнській сім’ї Іоанна і Софії. Його батько був воєначальником. Обставини склалися так, що Іоанн був змушений виїхати у службових справах в Олександрію. З собою він узяв тільки дружину, а п’ятирічного сина залишив на піклування дядька. Коли хлопчикові йшов восьмий рік, він вступив до школи при монастирі святої Флавіани, що знаходився поблизу. Обдарована дитина, він скоро навчився читати і добре вивчив Святе Письмо. Даремно батьки вмовляли святого Саву повернутися до мирського життя і одружитися.
У 17 років він прийняв чернечий постриг і досягнув таких висот у пості та молитвах, що був удостоєний від Господа дару чудотворіння. Святий провів десять років у обителі, а тоді вирушив до Єрусалиму, а звідти — в монастир преподобного Євфимія Великого. Та преподобний Євфимій відправив святого Саву до авви Феоктиста, настоятеля сусіднього монастиря з суворим чернецьким статутом. У цій обителі преподобний Сава пробув послушником до 30-річного віку.
Після смерті старця Феоктиста його наступник благословив преподобного Саву піти в затвор у печері: лише в суботу святий покидав місце усамітнення, приходив в обитель, брав участь у Богослужінні і обідав. Через деякий час преподобному дозволили зовсім не залишати затвору, і святий Сава молитовно подвизався в печері упродовж 5 років.
Преподобний Євфимій уважно стежив за життям молодого ченця і, помітивши неабияке духовне зростання, став брати його з собою в пустелю Рув (біля Мертвого моря). Вони виходили 14 січня і перебували в ній до Вербного Тижня. Преподобний Євфимій називав святого Саву отроком-старцем і дбайливо виховував його у кращих традиціях чернечого життя.
Коли преподобний Євфимій відійшов до Господа, святий Сава пішов із Лаври і оселився в печері поблизу обителі преподобного Герасима Йорданського. Через кілька років навколо нього почала гуртуватися невелика община учнів, які прагнули до чернечого життя. Так виникла Велика Лавра. За небесною вказівкою іноки облаштували в печері церкву.
Преподобний Сава заснував ще кілька обителей. Багато чудес були явлені за його молитвами: серед Лаври забило джерело, під час посухи пролився рясний дощ, відбувалися зцілення хворих і біснуватих. Преподобний Сава написав перший статут церковних служб, так званий “Єрусалимський”, прийнятий всіма Палестинськими монастирями.
Святий мирно преставився до Бога в 532 році. Його нетлінні мощі зараз знаходяться у Благовіщенському храмі Лаври. Спочатку гробниця була розміщена у невеликій купольній усипальниці на центральній площі монастиря. У 1256 році мощі святого Сави були вивезені на Аппенінський півострів хрестоносцями і поміщені в церкві Сан-Антоніо. 12 листопада 1965 року їх повернули у Лавру як жест доброї волі папи Павла VI. Досі у Венеції знаходиться монашеський хрест преподобного Сави, виготовлений, за переданням, із Древа Животворящого Хреста Господнього.

Підготовлено за матеріалами сайтів  “Азбука віри

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *