Галерея

Собор Пресвятої Богородиці

8 січня, на другий день Різдва Христового, Православна Церква відзначає свято, що має назву Собор Пресвятої Богородиці. Це найдавніше свято на честь Матері Божої – Пречистої Діви, яка послугувала народженню у плоті Сина Божого.  Божественну літургію у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко.

За богослужінням були піднесені особливі молитви про припинення епідемії та про лікарів, які борються за життя і здоров’я хворих.

Собором цей день називається тому, що на відміну від окремих свят на честь Пресвятої Богородиці (наприклад, Її Зачаття, Різдво, Благовіщення та ін.) В даний день відбувається загальне (соборне) святкування і інших осіб, близьких Пресвятій Діві Марії і Господу Ісусу Христу.

Свято Собору Пресвятої Богородиці має давнє походження, його встановлення належить до ранніх часів Християнської Церкви. Уже в 4 столітті Єпіфаній Кіпрський, а також святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин в своїх повчаннях на свято Різдва Христового з’єднували хвалу народженій Боголюдині з хвалою народила Його Діві. Офіційне вказівку на святкування Собору Пресвятої Богородиці наступного дня після Різдва Христового можна знайти в 79 правилі VI Вселенського Собору, що відбувся в 680-681 роках.

В святкування Собору згадується пам’ять святого Йосипа Обручника, царя Давида предка по плоті Господа Ісуса Христа і святого Якова, брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Йосипа Обручника. Святий Яків супроводжував разом зі своїм батьком Йосипом Божу Матір і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *