Галерея

9 серпня – пам’ять великомученика і цілителя Пантелеімона

9 серпня — Свята Православна Церква вшановує пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеімона.

Божественну літургію та всенічне бдіння напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив отець Іоанн Моніка, водосвятний молебень з акафістом перед образом святого цілителя відслужив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та єдність Православної Церкви. За богослужінням були піднесені особливі молитви про припинення епідемії та про лікарів, які борються за життя і здоров’я хворих.

З найдавніших часів святий Пантелеймон вважається покровителем лікарів. Молитви недужих, з вірою звернені до нього, приносять полегшення, зцілюють від фізичних і духовних недуг.

Св. Пантелеімон прийняв мученицьку смерть. Його тіло стругали залізними кігтями, ребра обпалювали свічками, що горять, кидали в розпечене олово, колесували і, в кінці кінців, обезголовили. Свою смерть він зустрів радісно, ​​співаючи псалми.

Цілитель Пантелеймон зображений на іконах з невеликою скринькою в лівій руці і тоненькою лжицею (ложечкою) в правій. У скриньці цілюще зілля. Він знає, яке з них – кому.

Свята глава великомученика Пантелеймона досі зберігається в руському Пантелеімонівському монастирі на Афоні. Частинки мощів святого знаходяться у багатьох храмах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *