Галерея

26 травня – Переполовіння П’ятидесятниці

Середу четвертого тижня після Пасхи називають Переполовінням П’ятидесятниці – адже це рівно середина між Воскресінням Христовим (Пасхою) і днем Зшестя Святого Духа (П’ятидесятницею). Божественну літургію в соборі Різдва Богородиці звершив отець Іоанн Ігнатко.
За богослужінням були піднесені особливі молитви про припинення епідемії та про лікарів, які борються за життя і здоров’я хворих.

Преполовіння Святої П’ятидесятниці — одне із найдавніших християнських свят. Відзначаючи, що ні в Апостольських правилах (правило №37), ні в діяннях Антіохійського собору (правило №20) свято Преполовіння ще не згадується, С. Булгаков відносить його встановлення до часів Іоанна Златоуста (кінець IV століття). Найбільш рання на сьогодні згадка про нього в богослужбовій літературі зафіксована в грузинському перекладі єрусалимського Лекціонарія VII-VIII століть.

Знаходячись між днем Великодня та днем Зішестя Святого Духа, свято Преполовіння служить зв’язною ланкою між цими двома великими християнськими урочистостями. Продовжуючи вшановувати Пасху Господню, у день Преполовіння Церква нагадує і про наближення часу Зіслання Святого Духа і Вознесіння Господнього.

В ознаменування «благодаті Святого Духа, яку Спаситель прирівняв до води, що подає життя спраглим порятунку», Православна Церква встановила в цей день традицію Хресного ходу на водні джерела, для малого освячення води. Молячись в день Преполовіння «про напоєння всіх спраглих порятунку водами благочестя», Церква здійснює водосвяття – освячення води на річках, озерах, в колодязях. У дореволюційні часи жителі сіл йшли на поля, засіяні хлібом, де священик окропляв ниви освяченою водою, а віряни молилися про дарування багатого врожаю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *