Галерея

Світлий понеділок

Сьогодні, 3 травня, у Світлий понеділоку, літургію в соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко.
За богослужінням були піднесені особливі молитви про припинення епідемії та про лікарів, які борються за життя і здоров’я хворих.

Пасхальне послання Високопреосвященнішого Амвросія, Митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського, боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву та вірним чадам Української Православної Церкви Чернігівської єпархії

«Ныне вся исполнишася света:
небо же, и земля, и преисподняя».
(3-тя пісня канона Пасхи)

Нині сяйво Христового Воскресіння, як ранкова заграва, розливається по всьому світу й осяває весь всесвіт. У цей день Пасхи Христової святкується перемога життя над смертю.

Свята Церква закликає всіх увійти в радість Господа свого, всіх насолодитися бенкетом віри. Син Божий явив світові таємницю, що загробне життя – це не безодня, а царство вічної радості і слави для всіх, хто вірою й праведним життям на землі не позбавив себе надії обітниці Божої та чекає «Спасителя, Господа нашого Іісуса Христа, Який перемінить тіло смирення нашого так, щоб стало подібне до славного тіла Його» (Флп.3:20-21).

Воскресінням із мертвих Господь відкриває, що він є Всесвятий, Всемогутній та Велелюбний Бог, Якому дорога кожна людська душа. Жертовна любов Господа через хресну смерть Сина Божого відкрила двері вічності кожній людині. Земне життя, його скорботи та печалі – лише мить томливого сну, що біжить назустріч дню, який відкривається в “новому небі і новій землі” (порів.: Одкр.21:1). Смерть Христа і Його Воскресіння подають людям безсмертя і нетління, бо всі мають одну з Людиною Іісусом Христом природу. Однак, чи підемо ми за Христом на Його Страсті, Хрест і Воскресіння, – залежить від нашого бажання, від нашої любові до Нього. Той, хто не помре з Христом, не може й воскреснути з Ним. Але ми бачимо, що багато хто прагне обминути шлях Христа – шлях хрестоносіння, милосердя та любові до ближніх. Життя багатьох наповнене лише прагненням безтурботного проведення часу. Здобуваючи матеріальне благополуччя через шкоду ближньому, вони примножують зло в світі. Душі їх впадають в імлу бездуховності та безблагодатної мертвості перед обличчям Творця, через що вони стають нездатними творити добро ні собі, ні іншим.

Небезпека бездуховності, що веде людство до апокаліптичної трагедії, ще ніколи не загрожувала світові так, як у наш час: холодне нехтування духовними орієнтирами, знецінення чесної праці, пошуки примарного спокою в згубному самозабутті та неприборканій жорстокості полонять наше суспільство, розбещуючи уми і серця покоління, що підростає. Падіння моральних цінностей руйнує домашню церкву – сім’ю: ганебне висміювання подружньої вірності, священного шанування батьків, материнської честі та дівочої чистоти неминуче ведуть нас до фатальної загибелі, через що “земля і всі діла на ній згорять” (2 Пет. 3:10).

Але відкинемо, брати і сестри, будь-які сумніви, пробудімося духом, очистимо свої душі від безбожництва в повсякденному житті, відкриємо свої серця, омиті сльозами покаяння, для воскреслого і люблячого нас Христа. Віруйте, радість пасхальна увіллється в наше життя і стрімким потоком Божественного світла преобразить усе наше єство.

Тверда та жива віра в Творця і Спасителя Бога допоможе нам піднятися з глибини падіння до вершини добра, любові, правди та милосердя, так що вже не земне переважатиме в людині, а небесне, не гріх і пристрасті, а духовне життя. Тільки в Христі, Розіп’ятому та Воскреслому, ми знайдемо мир, спокій, силу, що нас преображає та спасає.

Возлюблені! Наш священний обов’язок – жертовна любов у справах милосердя. Співчуттям і любов’ю до ближніх будемо примножувати в собі Божественну красу синів Божих, яку здобуто ціною Животворящої Крові Христової. У благодатному подвигу нашого слідування за Господом, у священному прагненні служити ближнім наша душа наближається Духу Воскреслого і сподобляється споглядання свого Творця у вічності.

Дуже хочеться, щоб цими світлими днями ми ділилися з усіма нашою радістю про Христа Воскреслого. Господь закликав своїх учнів – нести світові звістку віри та любові: «З того знатимуть усі, що ви учні Мої, якщо будете мати любов між собою» (Ін. 13:35).

Возлюблені у Господі, боголюбиві пастирі, чесні ченці та черниці, дорогі брати та сестри! Сердечно вітаю Вас зі святом Пасхи Христової. Молитовно бажаю всім Вам великої духовної пасхальної радості у Воскреслому Господі, твердо стояти у вірі православній. Щоб сподобив нас Спаситель світу і тут, на землі, і в вишніх чертогах, завжди торжествуючи, оспівувати: «Христос воскресе из мертвих, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав»!

Воскресіння Христове                                                                                   Амвросій, Митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський
2 травня 2021 р.
м. Чернігів                                                                                

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *