Галерея

10 квітня відбулось таїнство Єлеопомазання

Сьогодні, 10 квітня, таїнство Єлеопомазання (Маслособорування) в соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко у співслужінні духовенства собору.

Відповіді Блаженнішого Митрополита Володимира про Єлеопомазання

Що може Церква запропонувати людині, яка тяжко хворіє?

Блаженніший Митрополит Володимир: Нерідко хвороби тіла є наслідками хвороб душі. Одночасно хвороба може бути випробуванням, яке людині треба подолати, щоб стати духовно міцнішою і наблизитися до Бога. Тому під час хвороби треба обов’язково звернути увагу на духовне життя. Доречним буде підсилити молитву, посповідатися і причаститися Святих Христових Тайн. Але у Церкви є й заповідане Христом і апостолами Таїнство на випадок хвороби віруючої людини. Це Таїнство єлеоосвячення або соборування. Апостол Яків у своєму посланні каже: «Нездужає хтось між вами? Нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє; І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і, якщо він гріхи вчинив, простяться йому» (Як.5,14-15). Таїнство Єлеосвячення і звершується у виконання цього святого заповіту. Окрім тілесного зцілення, ми також просимо про відпущення гріхів, адже більшість хвороб є наслідками гріха. До того ж багато отців і учителів Церкви пояснюють, що в Таїнстві Соборування відпускаються переважно забуті, невисповідані гріхи, і, як слідство, не прощені в Таїнстві Покаяння.

Де і коли у Церкві соборують, і чи можна соборуватися тим, хто не смертельно хворий?

Блаженніший Митрополит Володимир: Якщо людина дуже хвора, Таїнство Єлеоосвячення звершується на дому, але існує практика соборувати і в храмах під час багатоденних постів, насамперед під час Великого посту. Таїнство Єлеосвячення повинні звершувати сім священиків, чим показується, що турбота про хворих і співстраждання є справою усієї Церкви. Але Таїнство за необхідності може звершувати навіть і один священик. Над хворим читаються сім різних фрагментів із Апостола й сім — з Євангелія: в них розповідається про покаяння, зцілення, необхідність вірувати і надіятися на Бога, а також бути співчутливими і милосердними. Одночасно хворого сім разів помазують освяченою олією (єлеєм) з читанням відповідної молитви. Насамкінець на голову хворого священик кладе розкрите Святе Євангеліє, корінцем догори і читає відпускну молитву. Церква знає велику кількість випадків швидких, а іноді й миттєвих зцілень хворих силою цього Таїнства. Але якщо хворий помирає, православні вірять, що через Таїнство він отримує особливу благодатну допомогу для переходу в інше життя. Однак Єлеосвячення в жодному разі не є, як дехто гадає, напуттям до смерті.

Що таке соборування? Як часто треба соборуватися? Чи потрібно брати на соборування дітей?

Блаженніший Митрополит Володимир: Соборування або єлеєосвячення – є одним з семи таїнств Православної Церкви. Встановлено його у відповідності до біблійних слів апостола Якова, який у своєму посланні каже: „Якщо… хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужного і підведе його Господь; і, якщо він гріхи вчинив, простяться йому” (Як. 5, 14-15). Єлеєосвячення звершується дома над тяжко хворим, або у храмі традиційно під час Великого посту, через семикратне читання молитви і Святого Письма та помазування освяченою олією (єлеєм), який змішується з вином. Соборуванням це Таїнство називається тому, що повинно звершуватися собором духовенства. Але не скрізь є така можливість. До того ж це не впливає на дійсність Таїнства, що звершується. Традиційно соборуються не частіше одного-двох раз на рік. Дітей соборують у випадку тяжкої хвороби.

Чи правда, що під час соборування відпускаються забуті гріхи?

Блаженніший Митрополит Володимир: Гріхи відпускаються під час Сповіді. До речі, за традицією напередодні, або в день Соборування, необхідно посповідатися та причаститися Святих Христових Тайн. Твердження, що під час соборування відпускаються забуті гріхи, базується на словах апостола Якова, які ми цитуємо у зв’язку з цим Таїнством: „Якщо… хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужного і підведе його Господь; і, якщо він гріхи вчинив, простяться йому” (Як. 5, 14-15). А також на тому, що причиною хвороб і смерті є гріх. Соборування є Таїнством під час якого ми просимо у Бога зцілення від хвороб. А справжнє зцілення можливе тоді, коли вилікувана причина, а не лише наслідки. Тому твердження про забуті гріхи має сенс. Але якщо ви пригадали, якійсь забутий гріх після соборування, його треба посповідати. Можливо саме благодать, яку людина отримує під час Таїнства, відкрила вам духовні очі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *