Галерея

Божественна літургія у неділю 31 січня

Сьогодні, 31 січня, у тридцять четверту Неділю після П’ятдесятниці,  Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко.
За богослужінням були піднесені особливі молитви про припинення епідемії та про лікарів, які борються за життя і здоров’я хворих.

Що таке вушко голки? У цьому разі йдеться не зовсім про голку.

У древньому Єрусалимі в часи Христа були особливі ворота. Пройти в них могла тільки людина – і лише у випадку, якщо сходила з коня та залишала перед Вушком від Голки усе зайве. В такий спосіб нічний Єрусалим захищався від несподіваного нападу та водночас дозволяв поодиноким подорожуючим врятуватися за міськими мурами.

Перед читанням Євангелія спитаймо себе: чи не здається вам інколи, що ви не така вже й грішна людина — не вбивали, не крали, не впадали у перелюб… Список може бути дуже довгий. Але справа не в ньому. Справа у підсвідомому бажанні перед кожним дієсловом поставити «не»: не грішив, а якщо грішив, то – не дуже. Тобто – виправдати себе.

А якщо до того ж вас турбує питання, як впливає багатство на можливість духовного зростання, і чи погано бути заможним з точки зору Християнства – тоді уважно вслухайтесь у слова Євангелія, яке читається в неділю 12-ту після П’ятдесятниці в храмах.

У коментарях на Євангельський текст про зустріч багатого юнака з Христом святитель Феофан Затворник зауважував: «Не багатство – біда, а сподівання лише на нього, і пристрасть до нього. Тобто – хто на що покладається і до чого тягнеться, той тим і буває багатий».

З цих слів зрозуміло: нам потрібно засвоїти в житті головну науку – навчитися збагачуватись сподіванням не на своє матеріальне або навіть духовне багатство, але перш за все – надією на Бога, життям за Божою Правдою, молитвою і пошуком Його поперед усього іншого, і тоді станемо багаті Його Благодаттю, яка не лише розширить нам вушко від голки, але й відчинить ворота Небесного Єрусалима.

Підготовлено за матеріалами сайту  “Православ’я і світ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *