Галерея

6 листопада – ікони Пресвятої Богородиці “Усіх скорботних Радість”

Сьогодні, 6 листопада, свята Церква шанує образ Божої Матері «Усіх скорботних радість». В соборі Різдва Богородиці звершили акафіст перед її образом

Ікона «Всіх скорботних Радість» вперше прославилася як чудотворна в 1688 році, в Москві, у Преображенській церкві на Ординці. Коли і за яких обставин ікона потрапила в цей храм, точних відомостей немає. Чудо, яке прославило ікону, за переказами, полягало у зціленні по молитві перед іконою рідної сестри Патріарха Московського Іоакима -Євфимії Петрової Папиної. Особливе шанування образу «Всіх скорботних Радість з грошиками» встановлено 5 липня, після дива, яке сталося в Санкт-Петербурзі наприкінці XIX століття. За переказами, цей образ був прибитий хвилями до маєтку купців Куракіних на Неві. Згодом ікона перейшла до купця Матвєєва, який пожертвував її Тихвінській каплиці села Клочки під Петербургом, перебувала поблизу Петербурзького скляного заводу. Шанування ікони почалося після того як 23 липня (за старим стилем) 1888 року над Петербургом і його околицями була сильна гроза. Блискавка з силою вдарила в каплицю, спалила внутрішні стіни, але не торкнулася образу Богоматері. Кружка для збору подаяння була розбита. Дуже потемнілий лик Богоматері прояснився і оновився, а на ньому дивним чином закріпилися дванадцять мідних монеток з кружки. Тому образ і носить назву «з грошиками». Звістка про те, що трапилося швидко поширилася містом і на наступний день з благословення правлячого архієрея розпочалося служіння молебнів перед іконою. Незабаром з’явилися повідомлення про чудесні зцілення від ікони. До перших з них відносяться: зцілення 14-річного Миколи Грачова, який страждав припадками, а також 26-річної Віри Белоногова, яка втратила голосу через хворобу горла. Перед цим образом моляться всі скривджені, пригноблені, а також ті, хто страждає припадками, розслабленням рук, хворобою горла і туберкульозом.

Проект “Православні свята” реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов’язкове.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *