Галерея

Божественна літургія у неділю 20 жовтня

Сьогодні, 20 жовтня, у вісімнадцяту неділю після П’ятдесятниці, Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель собору протоієрей Михаїл Терещенко. Під час Літургії були піднесені сугубі молитви про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

20 жовтня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов п’ятдесят другий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про те, чому нас навчає Євангельська історія про воскресіння Спасителем сина наїнської вдови (Лк. 7, 1-16), яку пропонує Церква в Неділю 18-у після П’ятидесятниці.

За словами Блаженнішого владики, кожна Євангельська притча має алегоричний зміст. «Вдовиця — це людська душа, син душі — це віра. Кожній душі Бог подарував віру. Немає такої людини, яка б не мала віри, — зазначив він. — Людина повинна вірити в Бога, повинна ввіряти себе Богові, тому що Бог є Джерело життя… і є Джерело нашого щастя».

Його Блаженство наголосив, що та людина, яка правильно побудувала відносини з Богом — «відноситься до Бога як раб Божий, тобто той, хто виконує всі Божі повеління, та людина досягає щастя».

Блаженніший Митрополит Онуфрій звернув увагу на ті прикрі випадки, коли людина зневіряється — перестає вірити Богові і людям — і впадає у відчай. «Відчай — це коли в людині померла віра, — пояснив владика і порадив, що треба робити в такому випадку: — Ми повинні, як та вдова, яка проводжала свого померлого сина і плакала, — переживати, що втратили віру, молитися, якщо це можливо, і усвідомлювати, що це ми довели себе до такого стану, а тому слід зупинитися».

Як підкреслив Архіпастир, якщо людина впала у відчай, «треба молитися Богові і не слухати недобрих помислів, тоді Бог обов’язково допоможе». У підтвердження слів владика навів приклад про алкозалежного чоловіка, який із Божою допомогою не тільки впорався зі своїм відчаєм і думками про самогубство, але й із залежністю.

«Але ще краще — жити так, щоб не впадати у відчай, а для цього треба жити за Божественними заповідями, — відзначив Предстоятель і заликав: — Будьмо мужніми навіть тоді, коли нас обійме відчай, встаньмо і помолімся Богові! І Бог обов’язково поверне нам інтерес до життя, що є даром Бога, Який є Творцем світу і Начальник миру, якого хоче кожна людська душа і весь світ».

Підготовлено за матеріалами сайту «Православ’я в Україні».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *