Галерея

Престольне свято Різдво Пресвятої Богородиці

21 вересня, Православна Церква молитовно відзначає перше в церковному році двунадесяте свято – Різдво Пресвятої Богородиці.
Народження Божої Матері фактично покладає початок історії християнства, оскільки саме з Діви Марії втілюється Спаситель світу – Христос.
Напередодні свята було звершено всенічне бдіння з літією.
В сам день престольного свята, в собор Різдва Богородиці була звершена Божественна літургія, яку очолив настоятель собору протоієрей Михаїл Терещенко.
За Літургією молилися гості та парафіяни храму, а після служби був звершений хресний хід. Під час Літургії були піднесені сугубі молитви про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

21 вересня ми святкуємо «Другу Пречисту» — Різдво Богородиці і Приснодіви Марії.

Свято це було встановлено Церквою ще в IV столітті як ознаменування народження у благочестивого подружжя з містечка Назарет, Іоакима й Анни, дочки Марії — майбутньої Матері Господа нашого Іісуса Христа.

***

Від особистості залежить дуже багато. Насправді, чи полетіло б людство в космос, чи подолало б страшні масові епідемії минулого, якби не знайшлися генії та герої, здатні це зробити?

Але існувала місія, набагато відповідальніша та більш вимоглива до особистості виконавця. Назва цієї місії – Боговтілення. Мета – спасіння людства від того розриву з Богом, який стався у часи Адама і Єви, і наслідком якого стала наша смертність. Іншими словами — перемога над смертю та прорив до Вічного Життя.

Проте, щоб втілитись на землі та звершити цю головну місію в історії людства, Богові була потрібна особлива ЛЮДИНА. Така, святість і чистота якої дозволили б витримати доторкання до Божества і не згоріти, подібно до Біблійної Неопалимої Купини.

Такою людиною стала маленька дівчинка  на ім’я Маріам з галілейського містечка Назарет.

***

У жилах батька діви Марії Іоакима текла кров його видатного пращура – псалмоспівця і пророка Давида, а його дружина Анна походила з родини первосвященика Аарона. Подружжя довго чекало на появу дитини, але дожило до сивих років бездітними. В ті часи люди були переконані: майбутній Спаситель Світу не може з’явитись у грішних батьків. Тому Іоаким і Анна постійно потерпали від докорів оточуючих, адже безпліддя в народі, що очікував на народження Месії, вважалася карою за важкі гріхи.

В одне зі свят Іоаким приніс до Ієрусалимського храму свою жертву Богові. Проте священик не прийняв його жертви, вважаючи сивочолого чоловіка запеклим грішником. Іоаким із глибоким сумом пішов до юдейської пустелі і там зі сльозами молився Богові про дарування немовляти.

Свята Анна, дізнавшись про події у храмі, і про те, як був принижений її чоловік, також почала з новою силою просити Всевишнього про милосердя до їхньої родини. Іоаким та Анна пообіцяли: якщо станеться диво, і  в них народиться дитина, вони обов’язково присвятять її на служіння Богові. Про те, що їхня молитва почута, і що невдовзі світ побачить майбутню Матір Свого Спасителя, святе подружжя сповістив Архангел Гавриїл.

***

«Справжнє на честь Діви торжество воістину прикрашене багатьма великими дарами і справедливо вважається днем спасіння всього світу», — писав у IX столітті святитель Фотій, патріарх Константинопольський.

Ми святкуємо особливе Різдво – те єдине і неповторне, без якого не відбулося б інше Різдво. Тисячі років людство очікувало на Месію і Спасителя, але існувала одна умова: для того, щоб Господь Іісус Христос прийшов в цей світ, повинна була спочатку народитись Та, Котра могла б стати Його Матір’ю. Та, чистота і досконалість Якої дозволили б Їй доторкнутись до Бога і не згоріти, дозволили б носити Його в собі і народити Його в земне життя. Тому народження Пречистої Діви – це дійсно, для кожного з нас – справжній початок Спасіння.

А ще – це нагадування про те, що людина може бути по-справжньому досконалою та здатна розкрити в собі Образ Божий, якщо намагатиметься передусім в житті виконувати волю Божу – так, як це робили батьки Пречистої, як робила Вона сама, і до чого, зрештою, прикликано кожного з нас.

Пресвята Богородице, допомагай нам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *