Галерея

17 вересня свято ікони Божої Матері «Неопалима Купина»

17 вересня у Соборі Різдва Богородиці біля ікони “Неопалима Купина” звершився акафіст, очолив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко

У християнстві Неопалима Купина стала прообразом Богоматері, що символізує непорочне зачаття Діви Марії. Ікона «Неопалима Купина» шанується як заступниця під час пожеж.

17 вересня відзначається свято ікони Божої Матері, так званої «Неопалима Купина». За переказами, у вигляді тернового куща, що горить, але не згорає Мойсею явився Бог, щоб закликати пророка вивести народ Ізраїля з Єгипту. У християнстві Неопалима Купина стала прообразом Богоматері, що символізує непорочне зачаття Діви Марії.
Образ відомий з ранніх століть християнства. Спочатку «Неопалима Купина» зображувалася у вигляді палаючого куща з укладеним в ньому образом Богоматері (зазвичай в типі Оранти) і схиленим на коліна пророком Мойсеєм перед ним. Пізніше, вже в XVI столітті, склався досить складний символіко-алегоричний образ у вигляді восьмикутної зірки. У центрі ікони розташовується зображення Богоматері з немовлям, яка, як правило, тримає в своїх руках ряд символічних атрибутів, пов’язаних з старозавітними пророцтвами. Інша тема ікони — служіння ангелів Богоматері і поклоніння небесних сил чудесного народження Бога від Діви — їхнє зображення розташовуються в променях восьмикутної зірки; серед них — архангели і безіменні ангели — уособлення стихій, відомі з Розумної Палеї, Книги Еноха та інших апокрифічних творів. У цілому ця тема знайшла своє відображення в багатьох богослужбових текстах, звідки, очевидно, і була запозичена. Ікона «Неопалима Купина» шанується як заступниця під час пожеж. 12 вересня 2008 року президент України підписав указ, який встановив новий професійне свято — День рятувальника України, що відзначається в день святкування ікони Божої Матері «Неопалима Купина».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *