Галерея

2 серпня – святого пророка Іллі

2 серпня — Свята Православна Церква вшановує пам’ять  святого пророка Іллі. Акафіст та літургію в соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко.

2 серпня ми вшановуємо одного з найбільших пророків Старого Завіту, святого Іллю.

Його фольклорний образ часто згадується в численних народних звичаях та прикметах, які навіть забороняють купатися у водоймах після дня його пам’яті. Звісно ж, це звичайні забобони. Але що ми знаємо про нього справжнього? І що таке взагалі – бути пророком?

«…Візьміть, брати мої, за приклад страждання і довготерпіння пророків, які промовляли ім’ям Господнім» – закликає нас апостол Іаков.

А Господь Іісус Христос в Євангелії зауважує: Жоден пророк не буває прийнятий у вітчизні своїй… І це – невипадково, адже саме пророки кажуть своєму народові іноді важку та неприємну правду в обличчя. І у відповідь часто отримують ненависть та неприйняття цих слів – адже хіба кожен з нас готовий прямо зараз, у відповідь на почуте, розпочати змінюватись на краще?

Пророк Божий Ілля поклав життя на боротьбу з ідолопоклонством власного народу. Тому дуже символічно, що перший християнський храм тоді ще язичницького Києва був саме Іллінським.

Народився Ілля у містечку Фесвія Галаадська за 900 років до Різдва Христового. Ім’я, яке носив пророк, а «Елійаху» буквально означає «мій Бог – Яхве», визначило все його життя. Ще одне трактування імені пророка – «Міць Божа». Батько Іллі спостерігав видіння, під час якого благообразні мужі розмовляли з немовлям, сповивали його вогнем і годували полум’ям палаючим. З малих літ Ілля присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості.

Покликаний до служіння при цареві Ахаві, пророк став ревним захисником віри в Єдиного Бога. У той час ізраїльський народ забув про віру своїх праотців у Всевишнього, і поклонявся ідолам Ваала. Головною натхненницею ідолопоклонства була цариця Ієзавель.

Спостерігаючи духовну загибель свого народу, Ілля переконував царя навернутися, пророкував нещастя для людей, якщо вони не схаменуться. Коли цар не послухався слів пророка, настала трирічна посуха, яка спричинила голод у країні.

Переховуючись від репресій цариці Ієзавель, яка мріяла знищити Іллю, пророк, за повелінням Божим, попрямував туди, де вона найменше очікувала його знайти – на її батьківщину, у Сарепту Сидонську, до бідної вдовиці. Останнє збіжжя і олію жінка використала, щоб нагодувати Іллю, після чого його молитвами Господь вчинив диво: збіжжя і олія ніколи більше не закінчувалися в її домі. А коли помер від хвороби її син, Господь знову почув голос свого пророка, та, за проханням Іллі, повернув життя юнакові, воскресивши його.

А далі Бог звелів Іллі прямувати до царя Ахава та нарешті переконати його. Зустрівшись у духовному двобої з жерцями-ідолопоклонниками, пророк запропонував зробити два жертовники — один Ваалові, а другий — Істинному Богові. Спершу жерці Ваала молилися своєму ідолу про дарування вогню, але все було марно.

По тому розпочав Ілія: він поклав на свій жертовник дрова, полив їх водою й почав молитися Богові. І раптом з неба впав вогонь і попалив не тільки дрова й жертву, але навіть воду й камені жертовника. Народ, побачивши це диво, прославив істинного Бога й знову увірував у Нього. А за молитвами святого пророка Іллі Господь відчинив небо, і на спраглу землю знову впав дощ.

…Пророк Ілля дуже шанується в народі, бо вважається розпорядником дощу й посухи. А ще він – покровитель …десантників! Так, саме 2 серпня відзначають свій день воїни аеромобільних військ, які обрали цього воїна духу своїм небесним заступником.

Але передусім Ілля займає особливе місце в православній традиції: він є співрозмовником Господа Іісуса Христа, адже спілкувався з Ним на Горі Преображення – разом з пророком Мойсеєм. І це – невипадково, адже за земного життя Ілля, як і Мойсей, був удостоєний прямого спілкування з Богом.

За переданням, саме з’явлення пророка Іллі стане ознакою близького кінця світу та Другого Пришестя Христа: адже Ілля мусить вийти перед цим на проповідь та прийняти тілесну смерть від слуг антихриста.

Нам варто наслідувати в Іллі дивовижну силу його віри та справжню полум’яну ревність, за яку цього пророка було взято на небо живим у вогненній колісниці.

А ще – нам потрібно більше звертатися до нього з молитвою – бо свого часу Ілля явився народові саме в період розділення і духовного поневолення свого народу та спромігся його об’єднати.

Підготовлено за матеріалами сайту  “Православие в Україні”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *