Галерея

Світлий понеділок

Сьогодні, 29 квітня, у Світлий понеділоку, літургію в соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко. Після літургії був звершений Хресний хід.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ЧЕРНІГІВСЬКОГО І НОВГОРОД-СІВЕРСЬКОГО АМВРОСІЯ

“Прийдіть, радіймо Господеві,

поклонімося Богу Спасителю нашому»

Христос Воскрес!

Возлюблені у Господі отці, брати і сестри!

Христос Воскрес, і всім нам відкриваються обійми Божественної любові, зникає середостінняміж небом і землею, і Господь Своєю милістю дає нам пізнати радість Його преславного Воскресіння, радість, яка стала наріжним каменеем нашої віри.

Воскресіння Христове воістину несе з собою невимовну духовну радість, «від смерті бо дожиття, і від землі до небес Христос Бог нас приведе» (Канон Пасхи, пісня 1).

“Кто Бог Велий, яко Бог наш, Ти еси Бог творяй чудеса»(Пс.75 14-15), – так псалмоспівець Давид за багато тисячоліть висловив велич торжества, дарованої людству Воскресінням Христовим.

І тепер ми, християни, «смерті святкуємо умертвіння, адово руйнування, іншого життя вічного початок» (Канон Пасхи, пісня 7). Це наш невимовний тріумф!

У несказанному Божому благоволінні ми осягаємо таємницю нашого майбутнього, відкриту Воскреслим Господом нашому духовному погляду. Господь в особі своїх учнів звертається до всього людства: «Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я сам. Доторкніться до Мене та збагніть, що дух тіла й костей не має, як бачите, що Я їх маю» (Лк. 24:39). З яким терпінням і любов’ю Спаситель світу усуває з людського серця гріх сумніву до Його жертовної любові і Воскресіння, щоб для блаженства людини «дарувати життя вічне».

Що може більше ощасливити людину і збагатити їїрозум, як не Воскресіння Христове? Але ми натрапляємо на неймовірну дійсність, коли Сам Воскреслий каже: «Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я Сам» (Лк. 24:39). Людина, ще коли бачить перед собою свіжу рану Голгофської жертви, для вірування у вічне життя у Господі нашому Іісусі Христі чомусь насторожується, починає сумніватися, боятись якоїсь «страшної небезпеки” – торжества життя.

Така порочна передбачлива настороженість спостерігається в наші дні серед нашого розсіяння, сумнівів, озлоблення і навіть протидії деяких, які іменують себе християнами і нібито ратують за чистоту віри. У той же час антиканонічні чвари, розколи, паплюження один одного, ганебні юридичні поділи церковної єдності, з невластивою християнам гордістю, супроводжуються якимось «обраним служінням», ще більше посилюючи цим свавілля, що розоряє єдність Церкви Христової. Прагнення влаштувати Церкву на свій лад, нібито Господь Промислитель недостатньо подбав про її долю і спасіння, свідчить про своєрідну невіру у Бога тих, що піддають сумніву Його святу волю, Його Божественний розум і піклування про долю святої Церкви.

Воскрес Христос і життя торжествує. У джерела цієї вічно невичерпної радості нам з вами, улюблені, залишається лише потрудитися – освятити своє життя Воскресінням. Христос Спаситель своєю вільною смертю і пресвітлим Воскресінням “привів нас до Отця”, а тепер збереження синівства залежить вже від нашої любові до Нього.

Жага досконалого буття, шукання вічного життя у Христі і є передвічна мета, стверджувана Святою Церквою, що має живе свідчення – Христове Воскресіння.

Дорогі отці, брати і сестри! Будемо зміцнюватися радістю Воскресіння Христового, нехай надалі в братській однодумності і любові прикраситься подвиг нашої віри і синівської відданості Матері Церкви, прославиться любов Христа серед нас – священна основа Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви. Бо лише в чистоті братерського єднання і любові ми зможемо бути гідними співслужителями Господа в справі нашого служіння світові.

м. Чернігів 2019

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *