Галерея

Божественна літургія 10 лютого, у неділю про Закхея

Сьогодні, 10 лютого, у 37 неділю після П’ятидесятниці, Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко. Сьогодні Свята Православна Церква вшановує день пам’яті Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської

Під час богослужіння була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та про єдність Православної Церкви. Також була піднесена молитва за упокій душ усіх, хто постраждав за віру Христову у часи безбожного гоніння.

За службою цього дня читали розповідь євангеліста Луки про зустріч Ісуса і начальника митарів Закхея. Це відбулося в Єрихоні – найдавнішому і найнижчому місті на Землі, яке існує і зараз. Зустріч з Ісусом стала причиною того, що Закхей прийняв рішення змінити спосіб життя, замість звички до гріха обрав чесність. Це євангельське читання звучить в храмах за чотири тижні до початку Великого посту.

“Сьогодні Свята Церква молитовно прославляє новомучеників і сповідників Церкви Руської. Це ті наші брати, сестри, батьки, діди, близькі, які постраждали за ім’я Боже у важкі часи атеїстичного режиму. Тоді вони мужньо йшли на смерть, тільки щоб зберегти вірність Богу, щоб не відректися, не відійти від свого Спасителя і Творця. Це ті люди, які для нас є прикладом, як ми повинні мужньо переносити всі мінливості життя, всі спокуси, скорботи, які посилаються нам, особливо за нашу віру. Віру треба зберігати, як зіницю ока. Тому що якщо є правильна віра – є надія на порятунок. Людина може бути самим занепалим, найзапеклішим грішником, але, маючи правильну віру, вона може в один момент встати, покаятися і прийде до спасіння. Якщо немає віри правильної, то людина може захотіти покаятися, але вона не знає, як це робити, вона не бачить шляху, що веде людину до Бога. А правильна віра веде людину до Бога, до вічного життя. Вона дозволяє людині правильно зрозуміти Бога і правильно поводитися по відношенню до Бога.” – митрополит Онуфрій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *