Галерея

18 грудня – преподобного Сави Освященного

18 грудня Свята Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Сави Освященного. Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив ієрей Іоанн Ігнатко.

Преподобний Сава Освященний народився в V столітті, в Каппадокії у благочестивій християнській сім’ї Іоанна і Софії. Його батько був воєначальником. Обставини склалися так, що Іоанн був змушений виїхати у службових справах в Олександрію. З собою він узяв тільки дружину, а п’ятирічного сина залишив на піклування дядька. Коли хлопчикові йшов восьмий рік, він вступив до школи при монастирі святої Флавіани, що знаходився поблизу. Обдарована дитина, він скоро навчився читати і добре вивчив Святе Письмо. Даремно батьки вмовляли святого Саву повернутися до мирського життя і одружитися.
У 17 років він прийняв чернечий постриг і досягнув таких висот у пості та молитвах, що був удостоєний від Господа дару чудотворіння. Святий провів десять років у обителі, а тоді вирушив до Єрусалиму, а звідти — в монастир преподобного Євфимія Великого. Та преподобний Євфимій відправив святого Саву до авви Феоктиста, настоятеля сусіднього монастиря з суворим чернецьким статутом. У цій обителі преподобний Сава пробув послушником до 30-річного віку.
Після смерті старця Феоктиста його наступник благословив преподобного Саву піти в затвор у печері: лише в суботу святий покидав місце усамітнення, приходив в обитель, брав участь у Богослужінні і обідав. Через деякий час преподобному дозволили зовсім не залишати затвору, і святий Сава молитовно подвизався в печері упродовж 5 років.
Преподобний Євфимій уважно стежив за життям молодого ченця і, помітивши неабияке духовне зростання, став брати його з собою в пустелю Рув (біля Мертвого моря). Вони виходили 14 січня і перебували в ній до Вербного Тижня. Преподобний Євфимій називав святого Саву отроком-старцем і дбайливо виховував його у кращих традиціях чернечого життя.
Коли преподобний Євфимій відійшов до Господа, святий Сава пішов із Лаври і оселився в печері поблизу обителі преподобного Герасима Йорданського. Через кілька років навколо нього почала гуртуватися невелика община учнів, які прагнули до чернечого життя. Так виникла Велика Лавра. За небесною вказівкою іноки облаштували в печері церкву.
Преподобний Сава заснував ще кілька обителей. Багато чудес були явлені за його молитвами: серед Лаври забило джерело, під час посухи пролився рясний дощ, відбувалися зцілення хворих і біснуватих. Преподобний Сава написав перший статут церковних служб, так званий “Єрусалимський”, прийнятий всіма Палестинськими монастирями.
Святий мирно преставився до Бога в 532 році. Його нетлінні мощі зараз знаходяться у Благовіщенському храмі Лаври. Спочатку гробниця була розміщена у невеликій купольній усипальниці на центральній площі монастиря. У 1256 році мощі святого Сави були вивезені на Аппенінський півострів хрестоносцями і поміщені в церкві Сан-Антоніо. 12 листопада 1965 року їх повернули у Лавру як жест доброї волі папи Павла VI. Досі у Венеції знаходиться монашеський хрест преподобного Сави, виготовлений, за переданням, із Древа Животворящого Хреста Господнього.

Підготовлено за матеріалами сайтів  “Азбука віри

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *