Галерея

Божественна літургія у неділю 9 грудня

Сьогодні, у неділю, 9 грудня, Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив настоятель протоієрей Михаїл Терещенко

«Господь сьогодні в Євангелії знову нагадує нам про необхідність молитви, милосердя і любові. Христос в день суботній по звичаю Своєму увійшов помолитися в синагогу. Там Він зцілює жінку від тяжкої хвороби. Вона була одержима духом немочі, була пов’язана сатаною, зігнута до землі протягом вісімнадцяти років. Насилу вона взагалі пересувалася. І все-таки прийшла в храм Божий. Господь робить чудо над цією жінкою саме заради її вірності заповіді Божій, заради того, що вона приходить смиренно в храм помолитися. Христос робить чудо зцілення за її любов до храму, за її смирення, за те, що з таким терпінням протягом такого тривалого часу вона приходила до Господа.

Але тут же стояв і чоловік, в якому виявлене Господом чудо зцілення пробудило не радість, а гнів. Це був начальник синагоги – охоронець Завіту. Якою холодною бездушністю віє від слів цього фарисея: Є шість день, коли працювати належить; приходьте тоді зцілюватися, а не в день суботній. Яким крижаним безвір’ям віє від цих слів. Субота – для людини, а не людина для суботи, – сказав Господь наш Ісус Христос. Не людина для обряду, а обряд для людини.

Два найважливіших уроки надано нам в євангельському оповіданні про зцілення скорченої жінки.

Сам Спаситель вказує нам приклад справжнього благочестя: добро потрібно творити не розмірковуючи, в ту мить і там, де випала до цього можливість. Ніякі «важливі» обставини, ніякі «поважні» і навіть «священні» причини не можуть бути перешкодою до здійснення справ любові і милосердя, бо людина дорожче будь-яких причин і обставин.

Другий урок, приклад великого терпіння, явлений нам скорченою жінкою, довгі роки безмовно перемаючої своє нещастя і винагородженою Господом за цей подвиг. Будемо ж благати Господа про дарування нам терпіння і стійкості у випробуваннях, щоб були вони нам не на зло, а на благо, по слову преподобного Ніла Синайського: «Терпи скорботи, тому що в них, як троянди в тернах, зароджуються і дозрівають чесноти» .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *