Галерея

Під час посту всі наші пристрасті, як пил під час прибирання піднімаються в повітря — цього не потрібно боятися — Предстоятел

Коли ми постимо і молимося в міру своїх сил, то проявляються всі наші духовні хвороби, вилікувавши які покаянням людина очищається.

У своїй недільній проповіді в 5-у Неділю Великого посту Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, чому в період закінчення посту ми бачимо себе набагато гіршими, ніж раніше. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Цей недільний день називається неділею преподобної Марії Єгипетської — великої подвижниці, яка своїм особистим прикладом показала глибину божественного милосердя до занепалого грішника. Коли ми провели п’ять тижнів Святого посту, в нас вже ослабли наші сили, ми знемагаємо, нам важко, і Свята Церква, щоб нас підбадьорити, показує нам приклад великого покаяння», — зазначив Предстоятель.

Він підкреслив, що під час посиленого посту і молитви проявляються наші духовні хвороби.

«Коли ми живемо розслабленим життям, духовно неактивним, то нам здається, що все добре, начебто все в порядку. Але коли ми починаємо жити постом і молитвою, ставимо себе в рамки божественного закону, то в нас повстають пристрасті, яких ми раніше не бачили — але вони були в нас. І тепер вони починають воювати проти нас, ми бачимо себе набагато гіршими, ніж, коли ми жили безтурботно. Цього не треба боятися — так повинно бути», — попередив Блаженніший владика.

Він порівняв час посту з прибиранням в будинку.

«Під час прибирання в кімнаті ми можемо не відразу помітити, що там все в пилу, але, коли починаємо витирати цей пил з предметів, він піднімається і все здається ще бруднішим. Це такий процес — не можна вигнати пристрасті, поки ти їх всіх не виявиш, не побачиш, і тоді тільки можна від них звільнитися, — продовжив Його Блаженство. — Тому Свята Церква, коли ми починаємо себе бачити гіршими, ніж до початку посту, нагадує нам покаяння преподобної Марії Єгипетської, яка значну частину свого життя — 17 років провела в тяжких тілесних гріхах, в крайньому розпусті».

Митрополит Онуфрій нагадав про житіє праведниці, яка, залишивши грішний спосіб життя, зуміла знайти спокій і стала однією з найбільш шанованих святих Православної Церкви.

«Після 17 років важких борінь зі своїми пристрастями, які повставали на неї, як люті звірі, вона отримала спокій і прощення, — зазначив Владика. — Коли людина приходить до Бога, навіть найбільший грішник, то виліковується з часом».

При чому, заживання ран, нанесених гріхом, відбувається протягом якогось певного часу і все залежить від їх глибини.

«Коли ми приходимо до священика і приносимо покаяння в своїх гріхах, в подальшому більше намагаємося їх не робити, це ще не означає, що у нас настає рай в душі — ні, — пояснив Архіпастир, — людина прийшла до священика, як до духовного лікаря, посповідала свої гріхи, відкрила рани, а священик накладає на ці рани різні духовні ліки… Преподобна Марія свої рани лікувала 17 років. 17 років грішила і 17 років лікувала. Але потім вони вилікувалися і ще 30 років прожила під покровом благодаті Божої, прожила в радості Святого Духа».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *