Галерея

10 листопада свято мучениці Параскеви

10 листопада Свята Православна Церква вшановує пам’ять Святої мучениці Параскеви, нареченної П’ятницею. Божественну літургію та всеношну напередодні у соборі Різдва Богородиці звершив клірик собору ієрей Іоанн Моніка.

Свята мучениця Параскева, наречена П’ятницею, жила в III столітті в Іконії в багатій і благочестивій сім’ї. Батьки святої особливо шанували день страждань Господніх – п’ятницю, тому й назвали дочку, що народилася в цей день, Параскевою, що в перекладі з грецької і означає – П’ятниця. Всім серцем полюбила юна Параскева чистоту і високу моральність життя незайманої і дала обітницю безшлюбності. Вона захотіла присвятити все своє життя Богу і просвітленя язичників світлом віри Христової.

На цьому праведному шляху судилося Параскеві, що носила в імені своєму пам’ять про день великих Страстей Ісусових, долучитися і в житті Страстям Христовим через тілесні муки. За сповідання православної віри озлоблені язичники схопили її і привели до міського володаря. Тут їй запропонували принести богомерзку жертву поганському ідолу. З твердим серцем, сподіваючись на Бога, відкинула преподобна цю пропозицію. За це вона зазнала великі муки: прив’язавши її до дерева, мучителі терзали її чисте тіло залізними цвяхами, а потім, втомившись від мучительства, кинули її до в’язниці. Але Бог не залишив святу страдницю і чудово зцілив її понівечене тіло. Не сприйнявши цього Божественного знамення, кати продовжували мучити Параскеву і, нарешті, відсікли їй голову.

Свята Параскева П’ятниця завжди користувалася у православного народу особливою любов’ю і шануванням. З її пам’яттю поєднується безліч побожних звичаїв та обрядів. Ікони святої мучениці охороняють сімейне благополуччя і щастя. За церковним віруванням, свята Параскева – покровителька полів і худоби. Крім того, святій Параскеві моляться про збереження худоби від падежу. Свята мученика – цілителька людей від самих важких душевних і тілесних недуг.

Підготовлено за матеріалами сайтів  “Азбука віри

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *